Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κάθε Πυρκαγιά είναι και μια Οικολογική καταστροφή..



2ο μέρος,  αιτίες και πρόληψη !

Θα πρέπει να εξετάσουμε τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές, ώστε να τις περιορίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Έχουμε διαπιστώσει ότι τα αίτια των δασικών πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινα λάθη κατά τις δραστηριότητες των ανθρώπων στην ύπαιθρο.  
1. Το πέταμα αναμένου τσιγάρου, το άναμμα υπαίθριας φωτιάς και η ρύπανση του περιβάλλοντος ταυτόχρονα με εύφλεκτα υλικά, σκουπίδια,  ως εκδρομείς, είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες πυρκαγιάς.
2. Διάφορες γεωργικές εργασίες, με σκοπό τον καθαρισμό χωραφιών και το κάψιμο των ξερών ή άλλων εύφλεκτων υλικών, σκουπιδιών, που θέλουμε να καθαρίσουμε από τον χώρο μας, ενώ δεν έχουμε προνοήσει σωστά τις συνθήκες και δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.
3. Το κυνήγι και τα καιρικά φαινόμενα με κεραυνούς μπορούν να αποτελέσουν μια εστία ανεξέλικτης πυρκαγιάς.   
4. Στις μέρες μας, δεκαετίες τώρα.. ζούμε  τον χειρότερο εφιάλτη των πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό, με σκοπό την αλλαγή χρήσης των καμένων δασών, την οικοπεδοποίηση τους ή με σκοπό την φαινομενική ανάδειξη της πολιτείας, εκάστοτε Κυβέρνησης, να μην μπορεί να αντιδράσει σε εκτεταμένη μορφή πυρκαγιάς και πολλών εστιών ταυτόχρονα.
Οι δάκτυλοι αυτοί δεν είναι πάντα εκ των έσω, αλλά και εκ των έξω, με πολλαπλά συμφέροντα.  

Γνωρίζοντας όμως τις αιτίες, έχουμε την δυνατότητα ως Κράτος και ως Κοινωνία να αντιδράσουμε λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε την μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς, να μην καταστρέψουμε την ισορροπία της φύσης και να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Η ενημέρωση των πολιτών είναι το πρώτο και σοβαρότερο βήμα, που θα έπρεπε και πρέπει να γίνει από κάθε Δημοτική Αρχή.
Η συνεχής κινητοποίηση των συμπολιτών με ειδικά σεμινάρια για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και η εκπαίδευση στα σχολεία, είναι το μέτρο που δημιουργεί την σωστή παιδεία και θωρακίζει την κοινωνία, να αντιδρά σωστά, στον σωστό χρόνο σε μελλοντικές πυρκαγιές .   

Με την δημιουργία οργανωμένων κατασκηνωτικών χώρων σε επικίνδυνα σημεία, μειώνεται ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς και προσδιορίζεται τοπικά και χρονικά η άμεση επέμβαση σε πιθανότητα πυρκαγιάς.
Με την δημιουργία παρατηρητηρίων στο δάσος, σε  στρατηγικά  σημεία, σε συνεργασία με συχνές περιπολίες κατά την περίοδο υψηλού κινδύνου, μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών, αλλά και ο χρόνος αντίδρασης στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων είναι απαραίτητοι για να σταματούν της επέκταση της φωτιάς, αλλά και να βοηθούν στο πέρασμα των πυροσβεστικών οχημάτων και χερσαίων δυνάμεων κατάσβεσης.

Η εγκατάσταση και συντήρηση δεξαμενών νερού σε συγκεκριμένα σημεία ευάλωτων περιοχών, εξασφαλίζουν την ποσότητα νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  
Την δημιουργία ενεργών ελικοδρομίων  µε σκοπό την αερομεταφορά τραυματιών, προσωπικό και εφόδια κατά τη διάρκεια  πυρκαγιάς.

Εργασίες που περιλαµβάνουν τον καθαρισµό από κλαδιά, της βλάστησης, εύφλεκτων υλικών κατά μήκος  του οδικού δικτύου και των χώρων που ανήκουν στους δήμους.  
Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές εκτάσεις και οικόπεδα, που θα πρέπει κάθε πολίτης να καθαρίζει και να κλαδεύει τα δένδρα με δική του επίβλεψη και δαπάνη.
Συγκεκριμένα :
Καθαρίζοντας γύρω από το σπίτι του σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων  οτιδήποτε κρίνεται ως ιδιαίτερα εύφλεκτο.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς ή η μετάβαση της, αν εκδηλωθεί, από έρπουσα σε επικόρυφη.
Επίσης, κλαδέψτε κάθε κλαδί που αγγίζει το κτίσµα και απομακρύνεται  μέχρι την απόσταση των 5 μέτρων
Αραιώστε την δενδρώδη βλάστηση ώστε να απέχουν τα κλαδιά των γειτονικών δένδρων μεταξύ τους.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος Επενδύστε εξωτερικά τα παράθυρα και τις πόρτες µε παντζούρια από µη εύφλεκτα υλικά Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα στο περιβάλλοντα χώρο του οικήματος Αποθηκεύστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίστε για την συντήρησή τους Εξοπλιστείτε µε σωλήνα ποτίσματος µήκους ανάλογου της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

Η δημιουργία ασφαλών σημείων συγκέντρωσης με σκοπό την απομάκρυνση και την εκκένωση της περιοχής καθώς και την πρόσβαση προς τις ακτές της περιοχής, εφόσον πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές.     

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι πυρκαγιές με υπόβαθρο τον εμπρησμό είναι τρομοκρατικές ενέργειες,  που θέλουν κατά κύριο λόγο να πλήξουν την εκάστοτε Κυβέρνηση.  
Τέτοιου είδους εμπρηστικές πυρκαγιές, δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες στην αναχαίτιση της πυρκαγιάς λόγω του προμελετημένου σχεδίου και των πολλών συνήθως μετώπων που εμφανίζονται ταυτόχρονα, καθώς και των κακών καιρικών συνθηκών που έχουν επιλεχθεί να πραγματοποιηθούν.
Δεν είναι εύκολο να αντιδράσει η Κοινωνία, ούτε η Πολιτεία, αν δεν υπάρχει σχέδιο δράσης με ενημερωμένους πολίτες στο στάδιο της πρόληψης.


Όταν αντιληφθείτε πυρκαγιά προβείτε στις πάρα κάτω άμεσες ενέργειες :  

Τηλεφωνήστε αμέσως στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (199) και δώστε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το είδος της βλάστησης που καίγεται, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και οτιδήποτε άλλο σας ζητηθεί συμπληρωτικά και γνωρίζετε.
Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά εντός του δάσους, τρέξτε σε κάποιο μέρος  χωρίς πολλή βλάστηση και αν είστε κοντά σε δρόμο, τρέξετε προς αυτόν και ξαπλώστε κάτω µε το πρόσωπο προς το έδαφος ή µπείτε σε  χαντάκι, στο πρανές του δρόμου και καλυφθείτε µε ότι έχετε πρόχειρο, μέχρι να περάσει η πυρκαγιά.
Αν μπορείτε να περάσετε την καμένη  έκταση, επιλέξετε κάποιο σημείο,  όπου οι φλόγες δεν ξεπερνούν το 1,5 μέτρο και σε πλάτος τα 9 μέτρα.
Αν βρίσκεστε µε άλλα άτομα, κρατηθείτε από το χέρι.
Αν βρίσκεστε στο σπίτι παρατείνετε εντός αυτού, εάν είναι καλής κατασκευής  και φράξτε όλα τα ανοίγματα µε βρεγμένα πανιά ώστε να µην εισχωρήσουν καύτρες και καπνός, διαβρέχοντας παράλληλα τους τοίχους και φορέστε προστατευτικό ρουχισμό  και παπούτσια.
Καλύψτε το πρόσωπο σας µε βρεγμένη πετσέτα για να προστατευθείτε από την θερμότητα και την εισπνοή καπνού, καταστάσεις που αποδυναμώνουν  και πανικοβάλλουν τον άνθρωπο
Εάν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από εύφλεκτα υλικά, φύγετε το συντομότερο δυνατόν προς ασφαλή έξοδο, που οδηγεί σε ξέφωτο.



Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 

 μέρος 1ο  Κάθε Πυρκαγιά είναι και μια Οικολογική καταστροφή..