Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Αυθαίρετη χωματερή στο Πανόραμα Λαυρίου Θέτει σε κίνδυνο κατοίκους, ζώα και περιβάλλον.




Τον Αύγουστο του 2016 και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη επισκέφτηκα  στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Θέλοντας να επισκεφτώ την τοποθεσία του Πανοράματος  Λαυρίου βρέθηκα μπροστά σ’ αυτό το αποκρουστικό θέαμα.

Κατά την διαδρομή από Αθήνα η Λαύριο για να πας στο Πανόραμα του Λαυρίου περνάς από εκείνο το σημείο, που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.

Εκεί έχει στηθεί μια Παράνομη Χωματερή, χωρίς κανέναν σχεδιασμό..  Εννοείται ! όπου κάτοικοι και δημότες της περιοχής αφήνουν όλα τα σκουπίδια τους.

Δεν νομίζω ότι  χρειάζεται να σας περιγράψω κάτι από το θέαμα που αντίκρισα.. το βίντεο μιλά από μόνο του.

Οργανικά σκουπίδια, πλαστικές συσκευασίες, μπάζα, οικοδομικά υλικά κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί η νοσηρή σας φαντασία.. ‘Όλα  βρίσκονται εκεί !

Δεν χρειάζεται καθόλου μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κάποιος,  ότι οι Οσμές που διαχέονται  είναι απερίγραπτες, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες έχοντας σύμμαχο τους τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καθόλου υπερβολικό είναι και το γεγονός ότι τα σκουπίδια κάνουν βόλτα κατά μήκος του δρόμου και από τα δύο ρεύματα, ανόδου και καθόδου σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χλμ. Βλέποντας το βίντεο μπορείτε να το διαπιστώσετε από μόνοι σας.

Καθώς και από την ελεύθερη πλευρά (απέναντι από τα συρματοπλέγματα που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.) τα σκουπίδια έχουν πάρει τα βουνά κάνοντας παρέα με τους θάμνους.


Όπως καταλαβαίνετε το θέμα δεν έχει να κάνει με την αισθητική του τοπίου, αλλά κυρίως με τον υψηλό κίνδυνο της Υγείας των δημοτών και  κατοίκων της πόλης, των ζώων που ζουν στην φύση, αλλά και των κατοικίδιων  αδέσποτων η δεσποζόμενων, την περιβαλλοντική μόλυνση από τα όμβρια ύδατα κατά τους χειμερινούς μήνες και την κακοποίηση εν γένει της φύσης.

Σε ιδιαίτερο Κίνδυνο συγκρούσεις εκτίθενται τα διερχόμενα οχήματα από το σημείο. 

Επίσης τίθεται ολόκληρη η περιοχή σ’ έναν μεγάλο κίνδυνο < την πυρκαγιάς >  , καθώς όλοι γνωρίζουμε και για τις αναθυμιάσεις σκουπιδιών,  την αύξηση θερμοκρασίας που δημιουργείται  αλλά και τα πλαστικά σκουπίδια, διάφορα ξύλα, μελαμίνες μαζί με τα ξερά χόρτα που βρίσκονται λόγω της φυσικής  βλάστησης, παίζουν τον ρόλο ενός καλού προσανάμματος  αυξάνοντας  τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αντί λοιπόν να καθαρίζετε τα ξερά χόρτα και να προστατεύετε την φύση, τους κατοίκους και την περιουσία τους...  εσείς Κύριοι της Δημοτικής Αρχής επιβαρύνετε την περιοχή και την θέτετε σε κινδύνους ανεξέλεγκτων διαστάσεων.

Στην εκδοχή ενός ανεγκέφαλου που περνά από την περιοχή και πετά το αναμμένο του τσιγάρο και παίρνει φωτιά… δεν νομίζω ότι θα μπορείτε να του πείτε κάτι ;  γιατί πολύ απλά Εσείς Κ. της Δημοτικής Αρχής θα είστε περισσότερο υπεύθυνοι η ανεύθυνοι για την μέχρι σήμερα καταστροφή που κάνετε η πρόκειται να δημιουργηθεί ! 
 
Παρασκευή και Σαββατοκύριακο μίλησα εκεί με διάφορους κατοίκους και δημότες της περιοχής καθώς και με άτομα που βρέθηκαν στο σημείο για να ξεφορτώσουν τα σκουπίδια τους και όπως ήταν φυσικό πριν ολοκληρώσω  αυτό το ρεπορτάζ  θέλησα να μιλήσω και να καταγράψω την γνώμη του Δημάρχου, του δήμου Λαυρεωτικής.

Μια άλλη λυπηρή διαπίστωση που θα κάνει κάποιος αν επισκεφτεί την γύρο περιοχή του Λαυρίου είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν Κάδοι σκουπιδιών στους δρόμους  - πεζοδρόμια, έξω από τις κατοικίες.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο μεγαλύτερος  αριθμός των κατοικιών της περιοχής του Λαυρίου είναι Αυθαίρετες κατασκευές και μην εκπλαγείτε αν ακούσετε ποσοστά μεγαλύτερα του 80%.


Φυσικά διαθέτουν ηλεκτρικό και νερό πληρώνοντας όλους τους απαιτούμενους φόρους  απέναντι στον δήμο, ενώ επί χρόνια επικρατεί το ίδιο καθεστώς.  

Αναρωτιέται κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος λοιπόν γιατί δεν θα πρέπει να ‘χουν και κάδους σκουπιδιών Κ. Δήμαρχε ;
...και μάλιστα διπλούς, να 'χουν την δυνατότητα διαχωρισμού των σκουπιδιών.

Στον δήμο της Λαυρεωτικής  έχουν γεννηθεί πολλοί Σύλλογοι Αυθαιρέτων και σήμερα μάλιστα για να ενώσουν κι αυτοί τις δυνάμεις τους έχουν δημιουργήσει μια Ομοσπονδία, προσπαθώντας να πιέσουν την εκάστοτε Δημοτική Αρχή να κάνει το αυτονόητο.  

Το γεγονός της ύπαρξης αυθαιρέτων δεν απαλλάσσει κανέναν Δήμαρχο και καμία Δημοτική Αρχή να συμπεριφέρεται με τέτοια ανευθυνότητα κι απαξία απέναντι στους κατοίκους της περιοχής.  

Περισσότερα θα πούμε σ’ άλλο άρθρο.

Συνεχίζουμε επί του συγκεκριμένου

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου,  πρωινή ώρα επικοινώνησα με την γραμματεία του Δημάρχου και συγκεκριμένα την καθ’ όλα ευγενέστατη Κα Ζαρίφη, με σκοπό να ‘χω μια συνάντηση προσωπική με τον Δήμαρχο της πόλης.  

Συνομιλία :
- Αφού αυτο-συστηθήκαμε την ρώτησα πως λέγεται ο Δήμαρχος, όχι γιατί δεν γνώριζα το όνομα του, αλλά γιατί πραγματικά δεν τον γνώριζα προσωπικά, ούτε τον είχα ακουστά, παρά μόνο από τους κατοίκους της περιοχής κι ότι είχα διαβάσει από το βιογραφικό του.
- Εκείνη με ρώτησε πως είναι δυνατόν να παίρνω τηλέφωνο στο γραφείο του Δημάρχου και να μην γνωρίζω το όνομά του ;
- Με την σειρά μου της απάντησα αν αυτό έχει κάποια σημασία για να μου κλείσει κάποια συνάντηση.
- Η απάντησή της ήταν  όχι !
Ο Δήμαρχος λέγεται Δημήτρης Λουκάς. Για ποιο θέμα τον θέλετε ;
- Της απαντώ ότι θα τον ήθελα για το θέμα των σκουπιδιών της περιοχής πρωτίστως, αλλά και για την κατάσταση των αυθαιρέτων.
- Κι εκείνη με την σειρά της μου απαντά,  πως  είναι αδύνατον να τον δω.
Αυτό το <αδύνατον>  πραγματικά με εκνεύρισε  και
- την ρωτάω, είπατε Αδύνατον ; Αυτό αφήστε να το κρίνει ο ίδιος.
- Εκείνη μου απαντά:
Δεν εννοούσα έτσι όπως το πήρατε, φυσικά και μπορείτε να τον δείτε.
Θα τον ενημερώσω σχετικά και θα σας απαντήσω.
- Με την σειρά μου, της ζητώ συγνώμη για τον τόνο της φωνής μου και κλείσαμε το τηλέφωνο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την ξανά πήρα και μου είπε πως τον είχε ενημερώσει και θα με έπαιρνε αργότερα η την επομένη.

Πράγματι την επομένη, Τρίτη, 23 Αυγούστου, ώρα πρωινή με πήρε τηλέφωνο ο Αντιδήμαρχος  Παναγιώτης Τσίκλος , ο οποίος μου έκλεισε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας μεταξύ 18:00 – 19:00, στο Δημαρχείο και πιθανότατα να ήταν  μαζί με τον Δήμαρχο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μεταξύ 17:00 – 17:30 τον πήρα για επιβεβαίωση και μου είπε πως θα με έπαιρνε εκείνος.

Τηλέφωνο όμως δεν ξανά έγινε μέχρι και σήμερα.

Την συνομιλία την ανέφερα για έναν και μοναδικό λόγο.
Επιβεβαιώνει τα λόγια της Κ. Ζαρίφη, που ατυχώς αδίκησα, λέγοντας μου πως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να δείτε τον Δήμαρχο, προφανώς αυτό εννοούσε.

Κ. Λουκά Δημήτρη, έχοντας διαβάσει την περίληψη του βιογραφικού σας στο <eklogika> πριν πάρω τηλέφωνο στο γραφείο σας, είχα την πεποίθηση ότι λόγω της διπλή σας ιδιότητας, αυτήν του Δασκάλου κατά κύριο λόγο καθ’ ότι η γενιά μας μεγάλωσε έχοντας ψηλά αυτό το λειτούργημα που διαμορφώνει χαρακτήρες και θεμελιώνει αξίες και ιδανικά στον άνθρωπο, αλλά αυτή του Δημάρχου της πόλης σας, με πλούσιο έργο στην Αυτοδιοίκηση όσο αφορά το Αποχετευτικό δίκτυο, την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, τα αντιπλημμυρικά έργα,  δείχνουν άνθρωπο με ιδιαίτερη ευαισθησία, πράγμα φυσικά που δεν είχα την τύχη να διαπιστώσω προσωπικά, αλλά ούτε οι κάτοικοι και δημότες του τόπου σας.



Επισημαίνω ότι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για μια κατάσταση που επικρατεί επί σειρά ετών, ενώ λένε ότι δεν είναι το μοναδικό σημείο του δήμου που βρίσκεται σ' αυτό το χάλι !    

Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και τα Σιντριβάνια είναι καλά για μια πόλη που έχει λύσει τα πρωτεύοντα κι αναγκαία για τους κατοίκους της προβλήματα κι ένα από τα σημαντικότερα είναι η καθαριότητα της πόλης Δήμαρχε ! και μετά προχωρά στον καλλωπισμό της, εφόσον υπάρχουν χρήματα.  

Θα σας παρομοιάσω την πόλη σας με άνθρωπο που είναι βρόμικος με λερωμένα φιρμάτα ρούχα και φοράει αρώματα... Κατά την λαϊκή ρήση "Φρου Φρου κι Αρώματα"    

Δάσκαλε και Δήμαρχε, η εικόνα του δήμου που παρουσιάζετε ως Άρχων της πόλης σας δεν συνάδει με το πάρα πάνω  απόσπασμα του βιογραφικό σας.

Στην διάθεση σας να απαντήσετε !