Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ποια είναι τα αίτια της Φονικής Πλημμύρας στην Δυτική Αττική


Βιβλική καταστροφή θα χαρακτήριζε κάποιος επιεικώς στις περιοχές της Νέας Περάμου, Μάνδρας,  Μαγούλας, Ελευσίνας και Μεγάρων  Αττικής .
15 Νεκροί και 12 τραυματίες μετρούν την καταστροφική πλημμύρα που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής στην Δυτική Αττική.
Εκατοντάδες άστεγους δημιούργησε η πλημμύρα, με Εκατοντάδες χιλιάδες  ευρώ το κόστος αποκατάστασης.
Αν και στην παρούσα βάση προέχει η στέγαση και σίτιση των εκατοντάδων πλημμυροπαθών της περιοχής και η νοσοκομειακή τους περίθαλψη, τα αίτια είναι γνωστά λίγο πολύ σ’ όλους μας !


Η άναρθρη οικοδόμηση της περιοχής κλείνοντας ρυάκια και χείμαρρους, φυσικούς διεξόδους  του βρόχινου νερού, η καταστροφή και η σημερινή έλλειψη δασών, καθώς και η έλλειψη πρόβλεψης επί σειρά ετών από Δήμους και Περιφέρειας, με τα νέα δεδομένα της περιοχής είναι τα κύρια αίτια αυτής της φονικής καταστροφής.   

Ενδεικτικά αναφέρω ότι  στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν  στο λεκανοπέδιο Αττικής, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια, ενώ  το 1999 ο αριθμός τους ήταν λιγότερος των 70 και σήμερα δεν υπερβαίνουν συνολικά το  50.
Που άραγε πήγαν ?
Μπαζώθηκαν η Καταπατήθηκαν !

Ας δούμε μια δορυφορική σύγκριση λήψεων του 1987 με 2007 που έκανε η οργάνωση wwf σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  που είχε αναδείξει ότι στον νομό Αττικής μόνο  χάθηκαν 184.187 στρέμματα δάσους και μετατράπηκαν σε καλύψεις  γεωργικών  ή οικιστικών  χρήσεων. 

Ενώ λοιπόν τα χρόνια περνούν οι ίδιες παθογένειες παραμένουν χαρακτηρίζοντας κατά κύριο λόγο την Πολιτική Κοινωνία της χώρας σ' όλα τα
επίπεδα ανίκανη να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τους Πολίτες της θέτοντας όρους και κανόνες διασφαλίζοντας την ζωή και την περιουσία τους, ενώ η κοινωνία μας παραμένει ανώριμη να προστατεύσει την Φύση και το Περιβάλλον  !

Όχι αν θέλετε από Φυσιολατρία και άποψη Οικολογικής συνείδησης απαραίτητα, ούτε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο που ζει σ’ αυτό το περιβάλλον, όσο ζωόφιλοι κι αν είμαστε η κάποιοι δηλώνουμε,  αλλά μόνο από το επίπεδο Μόρφωσης και Γνώσης πλέον που έχουμε ότι είναι τα Δάση είναι ο Φυσικός πνεύμονας του Ανθρώπινου είδους, ο Φυσικός κλιματισμός των πόλεων μας κι ο μοναδικός ρυθμιστής των φυσικών φαινομένων, ότι είναι ο Φυσικός φρουρός που αποτελεί Προπέτασμα των Πλημμυρών που σήμερα ζούμε.

Όλα αυτά γίνονται  για να εξυπηρετήσουν τα οικιστικά σχέδια και τα όνειρα των κατοίκων της Αττικής με τις γνωστές συνέπειες και αποτελέσματα  να καταστρέφουμε αυτά που φτιάχνουμε και αγαπούμε… να χάνονται και να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές !



Αντώνης Λουκόπουλος