Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ο μύθος για τα Πιτ Μπουλ

Τα Πιτ Μπουλ εκπαιδεύονται όπως όλα τα ζώα στην φύση !!!
Φταίνε αυτά ή ο άνθρωπος που τα εκπαιδεύει  ;


Επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω από τον όρο Πίτ Μπουλ. Κάτι που δεν είναι περίεργο, καθώς ο όρος αυτός δεν περιγράφει μόνο μία μόνο φυλή σκύλων. Ανάλογα με το ποιον ρωτάμε, μπορεί να αναφέρεται σε έναν αριθμό φυλών από 2 έως και 5, καθώς και όλες τις διασταυρώσεις αυτών των φυλών. 
Ο πιο αυστηρός και ίσως ο πιο ακριβής ορισμός του όρου «Πίτ Μπουλ αναφέρεται σε 2 μόνο φυλές: Το Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τεριέ (APBT) και το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ (Amstaff). Μερικοί συμπεριλαμβάνουν και το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, το Μπουλ Τεριέ, και το Αμερικάνικο Μπουλντόγκ σε αυτή την κατηγορία, επειδή οι φυλές αυτές έχουν παρόμοιο σχήμα κεφαλιού και τύπο σώματος. Παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικές από το APBT και το Amstaff.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το σημερινό Πίτ Μπουλ είναι ένας κοντότριχος σκύλος που το χαρακτηριστικό του είναι το φαρδύ κρανίο, τα δυνατά σαγόνια και το μυώδες, κοντόχοντρο κορμί. Υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλομορφία στην εμφάνιση του Πίτ Μπουλ.

Τυπικά είναι από 15-30 κιλά, όμως μερικά ζυγίζουν μόλις 11 κιλά, ενώ άλλα φτάνουν την κλίμακα των 35 κιλών ή και περισσότερο.

Όλα είναι δυνατά και αθλητικά. Με την εντυπωσιακή τους αντοχή και την αφοσίωσή τους, απολαμβάνουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων.. Ορισμένα Πίτ Μπουλ είναι τσοπανόσκυλα σε κοπάδια, και μερικά χρησιμεύουν ακόμα ως κυνηγόσκυλα.

Είναι  επικίνδυνα για τους ανθρώπους η μήπως είναι ο καλύτερος προστάτης του ανθρώπου ;  


Παρά το γεγονός ότι τα Πίτ Μπουλ είχαν εκτραφεί για να μάχονται μεταξύ τους, οι παλιοί εκτροφείς καυχιόντουσαν ότι παρήγαγαν σκύλους που ήταν αξιόπιστοι και φιλικοί προς τους ανθρώπους. 
Οι χειριστές έπλεναν τον σκύλο του αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια μιας μάχης, στέκονταν στους λάκκους μαζί με τα μαχόμενα σκυλιά, και συχνά τα χώριζαν για να σταματήσουν τη μάχη. Οποιοδήποτε σκυλί συμπεριφερόταν επιθετικά προς τον άνθρωπο θανατωνόταν, για να αποφευχθεί η κληροδότηση μιας τέτοιας ανεπιθύμητης τάσης. 
Τα Πίτ Μπουλ ζούσαν κανονικά μέσα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους, όπου πήραν το παρατσούκλι "νταντάδες", επειδή ήταν πολύ αξιόπιστα με τα παιδιά. 
Όπως "Πητ το κουτάβι", ο φίλος των παιδιών από την παλιά σειρά της τηλεόρασης «Η συμμορία μας» ήταν ένα πίτμπουλ.

Παρά την κακή του φήμη, ένα Πίτ Μπουλ καλής εκτροφής, που έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά, είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά, έξυπνα και ευγενικά ζώα που μπορεί να φανταστεί κανείς. 
Είναι πραγματικά ντροπή που ορισμένοι.. συνεχώς προβάλλουν μια τόσο διαστρεβλωμένη εικόνα αυτής της όμορφης, πιστής και αφοσιωμένης φυλής. 

Τα Πίτ Μπουλ είχαν κάποτε μια καταπληκτική φήμη. 
Μερικά από τα πιο διάσημα σκυλιά στην ιστορία της Αμερικής ήταν Πίτ Μπουλ. Ένα Πίτ Μπουλ εν ονόματι Στάμπι, ήρωας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε αρκετά μετάλλια και πήρε μέχρι και τιμητική διάκριση στο Λευκό Οίκο. 
Κατά τη διάρκεια του καθήκοντος ειδοποίησε πολλές φορές τους στρατιώτες για χημικές επιθέσεις, ανακάλυψε τραυματισμένους που χρειάζονταν βοήθεια, και άκουγε από μακριά επιθέσεις πυροβολικού. 


Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι σκύλοι που είναι επιθετικοί προς άλλους σκύλους έχουν τις ίδιες πιθανότητες να στρέψουν την επιθετικότητα στους ανθρώπους με τους σκύλους που δεν είναι καν επιθετικοί προς άλλους σκύλους. Μάλιστα, οι καλύτεροι σκύλοι-μαχητές είναι οι πιο αξιόπιστοι με τους ανθρώπους.
Όλα τα Πίτ Μπουλ είναι ευγενικά αγγελούδια που μπορούν να μείνουν χωρίς επίβλεψη μαζί με σκύλους κάθε μεγέθους, γάτες, και οποιοδήποτε άλλο ζώο.

Απλά τα Πίτ Μπουλ είναι δυνατοί και αποφασιστικοί σκύλοι
Μπορεί να μην είναι το Πίτ Μπουλ που θα ξεκινήσει τον καυγά, όμως μάλλον θα είναι αυτό που θα τον τελειώσει.

Βάζοντας ένα Πίτ Μπουλ στη ζωή σας, αναλαμβάνετε μια μεγάλη ευθύνη. 
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συναντήσει ποτέ τους Πίτ Μπουλ. 
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι έχουν ακούσει αναφορές.. όπου το Πίτ Μπουλ παρουσιάζεται ως επικίνδυνο ζώο, μπορεί να φοβούνται το σκύλο σας. 
Ο σκύλος σας θα τροφοδοτήσει τους μύθους που υπάρχουν για τα Πίτ Μπουλ, είτε θα γίνει υπόδειγμα της φυλής του. 
Εξαρτάται από εσάς και από τον τρόπο που τον διαχειρίζεστε..

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος